Çinden İthalat Yapmak
Çin’den ithalat, birçok işletme için başarılı bir küresel kaynak taktiğini kanıtlamıştır. Ayakkabı, Aksesuarlar, elektronik ürünler, mobilya, ev – ofis mobilyası ve çok daha fazlası gibi Çin’de üretilen ürünler dünya çapında popüler.
Ancak, özellikle yeni başlayanlar için kolay bir iş değildir. İçe aktarma işlemi son derece karmaşık, kafa karıştırıcı ve maliyetli olabilir. Beklenen kazançlar genellikle uzun transit süreleri, artan veya dalgalanan teslimat maliyetleri, düzenleme ücretleri ve beklenmedik gecikmelerle silinebilir. Aşağıdaki adımları sırayla izlerseniz Çin’den ithal ürünler getirtmek için yapmanız gerekenleri detaylı bir şekilde görebilirsiniz.
1. İthalat haklarınızı belirleyin.
Yabancı kaynaklardan mal satın aldığınızda ithalatçı olursunuz. DHL / UPS / FedEx gibi kurye, paketiniz küçükse ve sadece kişisel kullanım için kullanılıyorsa veya değer o kadar büyük değilse, her şeyi halledecek ve kapınıza teslim edecektir. Eğer öyleyse, size çok zaman ve para kazandıracaktır.
Ancak, ticari malları ülkenize, bir işletme veya birey olarak satın almadan önce, ithalat haklarına sahip olup olmadığınızı belirlemeniz gerekecektir.
Dikkat:
Birçok ithalat düzenlemesi sadece ticari veya ticari amaçlı olarak ithal edilen mallar için geçerlidir. Ve sadece gümrük idaresi, kişisel kullanım olarak nitelendirilen unsurlar hakkında karar çağrıları yapabilir. Özdeş olan ya da çok sayıda benzer çanta olan birkaç takım kişisel kullanım için güvenilirlik testini geçmekte zorlanacaktır.
2- Almak istediğiniz Çin ithalat ürünlerini tanımlayın.
Yanlış ürünleri seçmek zaman ve para kaybettiğiniz anlamına gelir. Başarılı bir ithalatçı olacaksanız, yapmanız gereken ilk şey satmak için doğru ürünü seçmek.
İthal etmek istediğiniz mallar hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi toplamanız daha iyi olur. Açıklayıcı literatür, ürün kompozisyon bilgisi ve mümkün olduğunda ürün örnekleri edinin.
Tarife sınıflandırmasını belirleme zamanı geldiğinde bu bilgiler çok önemli olacaktır. Mallarınıza uygulanacak vergi oranını belirlemek için tarife açıklama numarası (HS Kodu) kullanılacaktır.
3- Ülkenize ithal etmek istediğiniz mallara izin verildiğinden emin olun.
Bazı malların ithal edilmesine izin verilmez. Farklı ülkeler farklı yasaklanmış ürünlere sahiptir. Ayrıca, ithal etmeyi planladığınız malların hükümetin izinlerine, kısıtlamalarına veya düzenlemelerine tabi olup olmadığından emin olun.
Malların çeşitli özel kurallara ve düzenlemelere uymasını sağlamak ithalatçının (SİZİN) sorumluluğundadır.
Güvenli olmayan, sağlık kodu gereksinimlerini karşılamayan veya kısıtlamaları ihlal eden malları içe aktarmak, para cezalarında ve cezalarda size biraz para harcayabilir. En azından, bu tür mallar gözaltına alınacak ve muhtemelen imha edilecektir.
4- Mallarınızı sınıflandırın ve iniş maliyetini hesaplayın.
İthal etmek istediğiniz her öğe için 10 haneli tarife sınıflandırma numarasını belirleyin. Bu numaralar ve Menşe Şahadetnamesi, ithalat sırasında ödemeniz gereken vergi oranını belirlemek için kullanılır. Sonra arazi maliyet hesaplamasını yapın.
Incoterms’e dikkat edin ve siparişinizi vermeden önce toplam iniş maliyetini hesaplayın. Örneğin, FOB aşağıdaki üçünün bir araya getirilmesi anlamına gelir.
- Ürün fiyatını tedarikçiden alın,
- Çin nakliye şirketi nakliye ücretleri alın,
- Deponuza gümrükleme, gümrük vergisi, kara taşımacılığı ücretlerini alın.
5- Çin’de tedarikçi bulmak ve sipariş vermek.
Siparişinizi satıcıya, göndericiye veya ihracatçıya gönderin ve kullanılacak gönderim şartlarını belirleyin. Tedarikçinizi seçtikten sonra, olası satın alımlarınız için uyumlu sistem numarası, açıklama ve öğe başına değeri dahil etmek için bir P / I (Proforma Fatura veya Teklif Formu) isteyin. P / I’niz, ağırlığı ve paketlenen boyutları ve satın alma sürenizi göstermelidir.
Proforma fatura nedir? Bu, gelecekteki satın alımlarınızı bütçelendirmeye yardımcı olan bağlayıcı olmayan bir belgedir. Bir satın alma emri değildir ve yasal bir yükümlülük oluşturmaz.
Genel olarak, mallarınızı kapınıza ihtiyacınız olmadan en az 3 ay önce sipariş vermenizi öneririz.
ÖNERMİYORUZ:
- Her zaman en düşük fiyatı arıyorum.
Diğerlerinden önemli ölçüde daha ucuz bir teklifle karşılaşırsanız, kırmızı bir bayrak kaldırın. Çin’de en düşük fiyat olmadığını, sadece daha düşük fiyatları bilmelisiniz. En düşük fiyat her zaman yüksek risk ile birlikte gelir.
Sadece güvenilir bir tedarikçi bulun ve onlarla sağlıklı bir şekilde büyütün.
2. Ürün detaylarının açıklığa kavuşturulmaması.
Tedarikçinize gerekli spesifikasyonlar hakkında son derece açık değilseniz, tam olarak istemediğiniz şeyi alma şansınız çok yüksektir.
Satın aldığınız ürünlere güvenebilmeniz için her bir teklifin malzemelerini ve üretim sürecini iki kez kontrol ettiğinizden emin olun.
Tedarikçinizin, ambalaj dahil olmak üzere hedef ürününüzün her bir özelliğini tamamen doğruladığından emin olun. Bazen numuneyi tekrar kontrol için göndermek gerekebilir.
3. Tedarikçinize güvensizlik göstermeyin.
Uluslararası ticaret karşılıklı güvene dayalıdır. Tedarikçinize güvenmiyorsanız, kimse fabrikada üretiminize bakmayacak ve sorun olduğunda kimse size içtenlikle yardımcı olmayacaktır.
6- Kargo taşımanızı düzenleyin.
Nakliye ücretleri ile ilgili, konteyner ücretleri, paketleme, terminal taşıma ve broker ücretleri dahil olmak üzere birçok maliyet vardır. Gönderim maliyetlerinin tam bir resmini elde etmek için bu faktörlerin her biri dikkate alınmalıdır.
Navlun teklifinden memnun olduğunuzda, bize göndermeniz veya tedarikçinizin iletişim bilgilerini iletmeniz gerekecektir. Sizinle ve tedarikçinizle yakın temas halinde olacağız, gönderi taşımacılığınızın hızlı ve güvenli olduğundan emin olacağız.
Önerimiz:
- Her zaman işlem sırasında gecikmeler olabileceğini düşünün, örneğin mallar zamanında üretilemeyebilir, gemi planlandığı gibi yelken açmayabilir, mallar gümrük tarafından tutulabilir. Hazırlanın ve buna göre plan yapın.
Yükünüzün fabrikada tamamlanır tamamlanmaz limandan çıkmasını beklemeyin. Çünkü fabrikadan limana kargo taşımanması için en az 1-2 gün gerekir. Gümrük Beyannamesi süreci, yükünüzün limanda en az 1-2 gün kalmasını gerektirir.
Ayrıca, bazı durumlarda her hafta yalnızca bir güzergah sıklığı vardır. Bu haftanın gününü kaçırdığınızda, önümüzdeki haftaya kadar beklemeniz gerekecek.
2. İyi bir nakliye iletici ortağı seçin.
Lojistik, modern iş dünyasının çok değerli bir yönüdür. Nakliye maliyetleri, ürünleri menşe noktalarından hedef pazarlarına taşımanın hem doğrudan hem de dolaylı maliyetlerini içerir.
İyi bir lojistik sağlayıcısı seçerseniz; sorunsuz operasyonlar, yönetilebilir maliyetler ve sürekli nakit akışı garanti edilir.
7. Kargonuzu takip edin ve varış için hazırlanın.
Uluslararası ürün nakliyesi zaman alır. Örneğin, Çin’den gönderilen malların ortalama olarak Türkiye’ye ulaşması 30-45 gün sürer. Bu süre zarfında ticari faturanızı, paket listenizi, konşimento ve diğer ilgili navlun belgelerinizi kontrol edin.
8. Gönderinizi alın.
Ürünler geldiğinde, gümrük komisyoncunuz için bunları gümrükten (ve varsa karantinadan) almak için düzenlemeler yapın. Her şey yolunda giderse, gönderinizi almak sizin hakkınızdır.